Background Image

Ételek, melyek a heroinhoz hasonló függőséget okoznak

Home  /  Cikkek  /  Ételek, melyek a heroinhoz hasonló függőséget okoznak

A túlevésért- vagyis a mértéktelen habzsolásért- a magas glikémiás indexű táplálékokat teszik felelőssé, a legújabb kutatások szerint.

Bár rengeteg értékes ásványi anyagot tartalmaz, a méz glikémiás indexe közel azonos a cukoréval

 

A fehér kenyér, a krumpli, a cukros ételek, italok fogyasztása után a vércukorszint hirtelen felszalad,majd lezuhan, ami éhségérzethez vezet. Az American Journal of Clinical Nutrition című lapban megjelent tanulmány szerint a magas glikémiás index-szel rendelkező ételek indítanak el az agyban egy a függőséghez nagyon hasonlító folyamatot.

 

A Bostoni Gyermekkórház munkatársa Dr. David Ludvig által vezetett kutatásban azt vizsgálták, hogy egyes ételek okozhatnak-e a droghoz hasonló függőséget.  A kutatáshoz egy tucat elhízott embert toboroztak, akik két különböző turmixot kaptak.A két shake gyakorlatilag ízre, kalóriára ugyanolyan volt, mindössze annyi volt a különbség, hogy az egyikben gyorsan felszívódó magas glikémiás indexű, míg a másikban lassan felszívódó alacsony glikémiás indexű szénhidrát volt.

 

Négy órával a turmix elfogyasztás után, az első csoport vércukra hirtelen felszaladt, majd lezuhant, ami éhségérzetet váltott ki, valamint az agy jutalomközpontjának is nevezett “nucleus accumbens” hirtelen aktivitásához vezetett.Ez a terület felel a függőségért is.

 

Korábbi kutatások arra utalnak, hogy a hirtelen leeső vércukorszintnél az agy működésbe lép, hogy “megmentse a vércukorszintet”.
Dr. David Ludvig szerint a magas glikémiás index-szel rendelkező ételek elhagyása segíthet a túlevés és ezen ételek utáni sóvárgás megakadályozásában.

 

 

Függőség kezelése diszkréten, humánusan és véglegesen!
www.narconongarab.hu

VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Bármilyen problémád vagy kérdésed van a drogokkal kapcsolatban, írj nekünk és mi segítünk!

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Kér postán ingyenes tájékoztatót a programról?
nemigen

Postázási cím

Üzenet

Az adatait bizalmasan fogjuk kezelni. Minden rendelkezésünkre bocsátott információ szigorúan bizalmas jellegű. További információk: Adatvédelmi irányelvek

 

 

forrás: American Journal of Clinical Nutrition

314 total views, 2 views today