Background Image

Nincs egyedül a problémával

Home  /  Cikkek  /  Nincs egyedül a problémával

Sok család teljesen elszigeteltnek érzi magát, amikor valaki függő a családban, úgy érzik, ez a probléma szégyent hoz rájuk. Sok család e miatt a szégyen miatt nem kér segítséget. A feleség úgy érezheti, hogy ha más családtagoktól kér segítséget, akkor ez valahogy rossz fényt vethet rá, vagy nagyon zavarban lehet ettől. A szülők lehet, hogy úgy érzik, hogy a fiuk vagy a lányuk függősége valahogyan az ő hibájuk, amikor valójában nagyon kevés vagy semmi közük nincs hozzá.

probléma

Az igazság az, hogy hazánkban évente több mint négyezren mennek drog- vagy alkoholrehabilitációs programra (valójában sokkal többen vannak, akik hasonló problémával küzdenek, csak ők még nem jutottak el a segítségkérésig). A mai drogok közül sok olyan gyorsan függőséget tud okozni (mint például a crack kokain, az ecstasy vagy a vényre kapható opiátok), hogy már néhány alkalom után rájuk szokik az ember. A függőség széles körű társadalmi probléma, és a családok kudarca gyakran nem játszik jelentős szerepet abban, hogy valaki drogokhoz fordul.

Az a legfontosabb, hogy a függő a megfelelő segítségben részesüljön. A szégyen, a kudarc vagy a zavar érzését félre kell tenni, amíg meg nem találjuk a megfelelő rehabilitációs programot, és a személy jó úton nincs a józan élet felé.

egyutt

Egy gyakorlati példa: egy férje a rosszabbodó alkoholprobléma miatt már néhány hónapja rosszul bánik feleségével, aki látja, hogy ő maga és a gyerekek is napról napra egyre betegebbek és lehangoltabbak. Gondosan megvizsgálja a lehetőségeit, és úgy dönt, hogy a közeli családtagjainak elmondja a problémát, és segítséget kér tőlük. A család azzal segít neki, hogy megvédi őt és a gyerekeket, és ragaszkodnak ahhoz, hogy a férj elvégezzen egy rehabilitációs programot. Miután a férfi visszanyerte józan életét, a család újra egyesül.

Ha feleség elhiszi a férje állítását, azaz hogy minden az ő hibája, vagy túlságosan is szégyelli a problémát, hogy segítséget kérjen a lelkészétől, a családjától vagy az orvosától, akkor a probléma hónapokon át folytatódhat.

288 total views, 1 views today