Background Image

A drogok csoportosítása

Home  /  A drogokról  /  A drogok csoportosítása

A drogok és hatásaik

A kábítószerek olyan anyagok, amelyek eltompítják az érzékeket, valamilyen fokú öntudatlanságot okoznak és fájdalmat csillapítanak, ami a nyugtatókhoz hasonlatossá teszi őket. A köztük levő különbség főleg az, hogy a kábító hatásuk jóval erősebb. Túl sok kábítószer kómát vagy halált okozhat.

A stimuláns (élénkítő) olyan anyag, ami felgyorsítja valamelyik létfontosságú testrész vagy szerv működését, úgymond “felpörgeti” a személyt. A kokain és a metamfetamin fejti ki a legdrasztikusabb stimuláló hatást. Erős nyugtalanságot, félelmet vált ki, továbbá álmatlanság és  hallucináció jellemezheti.

A depresszáns (nyugtató, csillapító hatású) szerek olyan kábítószerek, amelyek csökkentik a testi aktivitást. A nyugtatókat általában arra használják, hogy segítsék az elalvást, a fájdalomcsillapítókat pedig arra, hogy csillapítsák a fájdalmat. Ezek rendszerint lassítják az agyműködést, erős függőséget okoznak.

A hallucinogének olyan kábítószerek, amelyek a valóság megváltozott érzékelését okozzák. Igen erős hatást váltanak ki és nagymértékű tudatmódosító hatású. Vannak olyan hallucinogének melyek nyugtató, mások viszont stimuláló hatásúak. Okozhatnak időleges, de súlyos elmezavart.

2,057 total views, 2 views today