Background Image

DMT

Home  /  A drogokról  /  A drogok típusai  /  DMT

A DMT-N,N dimetil-triptamin

 

“… olyan, mint egy szellemi villámcsapás. A közönséges világ helyét szinte azonnal átveszi nem csak egy hallucináció, hanem egy olyan hallucináció, aminek idegen jellege maga a végső földöntúliság. Semmi a világon nem készítheti fel az embert azokra a benyomásokra, amik a DMT érzéktárába lépve kitöltik az elmét. … Az élmény rendkívüli rövidsége annak ártalmatlanságát látszik igazolni. Tíz perc alatt gyakorlatilag eltűnik a szervezetből. Meglepő módon a DMT a legerősebb, mégis mind közül a legártalmatlanabb. Ez talán azért van így, mert a DMT – ki tudja milyen rejtélyes okokból – agyunk természetes anyagcseréjének része.” (Terence McKenna)

 

Megjelenés

A DMT (N,N-dimetil-triptamin) az emberi agy egy idegi ingerületátvivő anyaga, és több ezer különböző növényben is megtalálható. A DMT tartalmú növények és MAO gátló hatású növények keverékeit ayahuasca néven szokták emlegetni. A tiszta DMT általában kristályos formában kerül forgalomba. Nem összetévesztendő az 5-MeO-DMT nevű anyaggal, melyről nagyrészt ugyanaz mondható el, mint az N,N-DM T-ről, azzal az igen alapvető különbséggel, hogy az 5-MeO-DMT többé-kevésbé biztonságosnak mondható dózisa pipából mindössze 2-15 mg, orrba szívva 5-20 mg!

 

Fogyasztás

A tiszta DMT gőzét pipából szívják (ami elég, annak hatása elveszik), de fogyasztják orrba szippantással, és MAO gátlóval kombinálva szájon át is. Pipából szokásos adagja 15-60 milligramm. A gyors hatás miatt nem biztos, hogy képes leszel egy újabbra! Hatása alatt nem szabad felállni, és főleg ne vezess autót!

Érzelmileg vagy pszichésen zavaros időszakokban még komolyabb problémákat hozhatnak elő.

Azoknak, akiknek a családjában skizofrénia vagy korai megjelenésű mentális zavarok fordultak elő, különösen ajánlott az óvatosság a pszichedelikus szerekkel, mert felszínre hozhatják a lappangó pszichés és mentális zavarokat.

Ha a DMT-t MAO gátló hatása alatt fogyasztjuk, az jelentősen megnöveli a trip intenzitását. MAO gátló hatásúak az alábbi receptre kapható antidepresszánsok: Nardil (phenelzine), Parnate (tranylcypromine), Marplan (isocarboxazid), Eldepryl (l-deprenyl), Aurorex/Manerix (moclobemide). Ha nem vagy benne biztos, hogy a gyógyszer, amit szedsz MAO gátló-e, kérdezd meg az orvosodat!

 

Hatások

Pipából fogyasztva a hatások 10-60 másodperc után jelennek meg. Az elsődleges hatások 5-20 percig tartanak. A hirtelen visszatérést gyakran egy 1-2 órás lábadozási fázis követi. Mivel a DMT élményeket gyakran elég nehéz feldolgozni, vannak, akik a használat utáni napokban még nyugtalanító érzéseket és gondolatokat tapasztalnak. Előfordul, hogy csak ennél is hosszabb idő alatt sikerül többé-kevésbé megnyugodni, és megnyugtató mértékben megközelíteni a hétköznapi valóságot.

 

Fizikai

A DMT-nek eléggé erős a füstje, ami torok- és tüdőirritációt okozhat. Enyhe gyomornyugtalanság is tapasztalható.

 

Mentális

A pipa használatával történő DMT élmény rendkívül intenzív. A beindulás gyors és lehengerlő, sokan egy ágyúból való kilövetéshez hasonlítják. Az élményre jellemzőek az érzéki, szellemi, létszemléleti, és öntudati képzetek és változások, valamint idegen tájak, hatalmas és félelmetes lények, erők, tudatok, továbbá maradandó hatású alapvető spirituális élmények rendkívül sokféle és gyakran a végletekig intenzív megjelenése. Az esetleges negatív és nehezen kezelhető mentális élmények szintén rendkívül intenzív formában jelentkeznek.

 

Kultúra

Tradicionális használata elsősorban a dél-amerikai őslakosok körében jellemző.

Magyarországon a DMT kábítószernek minősülő anyag. Így tehát a DMT birtoklását, fogyasztását, átadását és előállítását a törvény bünteti.

 

9,887 total views, 6 views today